Undra Voedselbossen en tuinen
Undra Voedselbossen en tuinen
  • Startpagina
  • Informatie en prijzen
  • Undratuinen
  • DIY Hulp
  • Over Undra
  • Ook dat nog!
    • Undrakeuken
    • Event/snoeikalender
  • More
    • Startpagina
    • Informatie en prijzen
    • Undratuinen
    • DIY Hulp
    • Over Undra
    • Ook dat nog!
      • Undrakeuken
      • Event/snoeikalender

  • Startpagina
  • Informatie en prijzen
  • Undratuinen
  • DIY Hulp
  • Over Undra
  • Ook dat nog!
    • Undrakeuken
    • Event/snoeikalender

Kweegelei

Ingrediënten

3 kg rijpe kweeperen of kweeappels (Chaenomeles japonica). Wrijf ze proper met een doek.

(gelei)suiker (500 gram per liter kweepeersap)

Kweeperen/kweeappels bevatten veel pectine waardoor het recept ook lukt met gewone suiker.

Werkwijze

Snijd de kweeperen in kwarten en zet ze in een pan goed onder water. Breng het geheel aan de kook. Houd het op matig vuur net zo lang aan de kook tot de kweeperen bijna uit elkaar vallen. Dek het geheel af en laat het een nacht staan. De smaak komt zo helemaal los.


Schep de volgende dag de vruchten uit het sap in een kaasdoek en knijp het sap eruit. Giet ook het sap door de kaasdoek. 

Meet de hoeveelheid sap je nu hebt in een maatbeker en voeg de juiste hoeveelheid suiker toe.  Aan 1 liter kweepeersap voeg je 500 gram suiker toe.

Breng het kweepeersap met de suiker aan de kook. 

Verwijder met een schuimspaan het schuim dat zich vormt van de gelei.

Test op een koud bordje, met een lepeltje gelei of de gelei al dik genoeg is. Zo niet laat je de gelei nog wat meer inkoken. Dus vooral geen deksel op de gelei plaatsen wanneer deze kookt.


Spoel ondertussen de potten en deksels en de pollepel in heet water met soda of zet het in een pan kokend water. Laat de potten en deksels uitlekken. Giet de potjes zo snel mogelijk helemaal vol, schroef de deksel erop en laat afkoelen.


Smakelijk!

Terug

Copyright © 2025 Undra - All Rights Reserved.

  • Privacybeleid

Powered by

This website uses cookies.

We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.

DeclineAccept