175 g zachte boter (kamertemperatuur)
400 g bruine suiker
100 g water
2,5 g bakpoeder
7.5 g bicarbonaat
snuifje zout
1.5 tl kaneel (en/of speculaaskruiden)
575 g bloem
55 g amandelpoeder
Mix met een keukenrobot de boter met de bruine suiker tot een homogeen mengsel.
Vul een beker met het water. Doe er het bakpoeder en de bicarbonaat bij. Meng goed.
Doe dit beetje bij beetje bij het boter-suiker mengsel in de keukenrobot. Mix goed.
Neem een andere kom en voeg de bloem, amandelpoeder, kaneel/speculaaskruiden en zout bij elkaar. Meng deze goed. Doe dit in 1 keer bij het mengsel in de keukenrobot. Laat eventjes goed doormengen tot een homogeen deeg. Stop vervolgens onmiddellijk het mengen. Kort mengen zorgt voor knapperige speculoosjes.
Maak één grote bal van het deeg en zet het in de frigo voor min. één uur. Liefst een nacht, dan kan de kaneelsmaak goed in het deeg trekken.
Rol het deeg uit en maak uitsteekvormpjes OF gebruik eens houten vorm, vergeet niet om er een klein beetje bloem in te strooien voor je er deeg in duwt. Het overtollig deeg doe je weg met een mes. Vervolgens draai je de vorm om over een bakpapier of bakmatje. Je tikt zachtjes met de hoek van de vorm tegen de tafel en het deegvormpje valt eruit.
Bak de speculoosjes op 175°C gedurende 20 min.
Grotere vormen zullen zo'n 25min bakken en kleinere 15min.
De speculoosjes zullen zacht zijn als ze uit de oven komen maar hard worden bij afkoeling.
Wist je dat...
Speculoos geen speculaaskruiden bevat maar enkel kaneel...
De geur en de smaak van gezelligheid! Geniet ervan!
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.