1 L water
1 kg suiker
5 citroenen
Een 30 tal frisse open bloemschermen (alle bloesems mooi open, nog geen verwelkte bloempjes)
Ontdoe de vlierbloesems van de steeltjes met een schaar. Een kort steeltje per afzonderlijk bloempje is best oké hoor. Doe dit over een kom, ze moeten toch in een kom en als er stuifmeel uitvalt dan is dit ook direct mooi opgevangen want dat willen we nu net in onze siroop. Dit geeft de geur en dus de smaak aan de bloesems en dus ook aan de vlierbloesemsiroop.
Voeg aan de vlierbloesems het water toe. Pers ook het sap van de citroenen uit over de bloempjes en gooi er de schillen ook maar bij (in grote stukken). Laat een dag afgedekt staan op kamertemperatuur.
Zeef de vlierbloesems en de citroenschillen uit het vocht en breng dit vocht aan de kook met de suiker. De suiker lost op en er ontstaat een siroop.
Breng de siroop over in kraaknette weckflessen. Zo kan je de siroop, koel, lang bewaren.
Wanneer je niet zoveel bereidt zoals hier aangegeven bvb maar 500 ml en deze snel zal opgebruiken, kan je de suikerverhouding gerust halveren (bvb 500 ml water met 250 g suiker en 15 bloemschermen). Suiker is een bewaarmiddel, dus 1 kg suiker op 1 L water is vooral om het goed te kunnen bewaren.
De geur van de lente! Eén van de eerste bloesems uit het Undra voedselbos en in de Undra keuken!
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.