500g bloem/meel of een mengeling naar keuze
320g water
6g gist
(optioneel noten en/of zaden, hoeveelheid naar keuze)
10g vetstof (boter of olie)
8g zout
Doe bloem in een kom, maak hierin een kuil en voeg gist toe.
Voeg de helft van je water toe. Meng beetje bij beetje de bloem met het water in het kuiltje.
Wanneer je een deegje krijgt, voeg vetstof en zout toe. Meng dit onder je deeg.
Voeg terug een deel water toe (elke soort bloem/meel en elk merk bloem/meel neemt een andere hoeveelheid water of). Meng terug onder je deeg. Blijf beetje bij beetje water toevoegen en mengen/kneden tot het deegje nog net een beetje kleverig voelt aan je vingers wanneer je ze er eens in duwt. (Je kan dit alles door een keukenrobot laten uitvoeren)
Stort vervolgens het deeg uit op je aanrecht (tenzij je een spiraalkneder hebt op je robot, dan kan je hem 15 min laten kneden tot het deegje warm en soepel is).
Kneed het deeg goed gedurende 20 min (daaaaag fitnessabonnement!).
Wordt het te droog, voeg terug wat water toe.
Deeg is genoeg gekneed wanneer het lekker warm is (door je handen) en wanneer het lekker soepel voelt. Dus geef het maar wat warmte en liefde tijdens het kneden.
Maak een bolletje van je deeg en zet er je pot over (om verdamping te voorkomen, anders krijgt het een uitgedroogd korstje op je deeg). Toch liever in een kom, dan kan je de pot afsluiten door het deksel of plaats er een bord op.
Laat het deegje rusten tot het verdubbeld is (temperatuur is variabel van seizoen tot seizoen). Hoe kouder hoe trager het rijst, hoe warmer hoe sneller. Maar weet, hoe trager het deeg rijst, hoe meer smaak het zal hebben. En dus ja, je kan het ook laten rijzen in de koeling en de volgende dag verder doen aan je brood! (Kei lekker!).
Het deeg is nu verdubbeld en mag dus terug tot een stevige bol gevormd worden, je hoeft het niet opnieuw te kneden. Gewoon lucht uit het deegje duwen (dit heet "het deeg toeslaan") en z'n definitieve vorm geven (opvouwen als een envelopje of oprollen of opbollen).
Leg het deeg in een vorm of een bebloemde bakplaat. Laat opnieuw rijzen tot het verdubbeld is.
Snijd het in met een scherp glad mesje en plaats het in de oven op 250°C gedurende 10 min. Laat dan de temperatuur zakken tot 200°C gedurende 20 min.
Zet vervolgens de oven op een kier met een houten lepel tussen de deur, voor nog eens 5 min. Zo kan de waterdamp uit de oven ontsnappen, hierdoor ontstaat een betere korst.
Laat vervolgens afkoelen op een rooster.
* Je kan brood ook bakken in een dutch oven. Wat een prachtige ovenrijs en korst krijg je hierdoor!
Een dutch oven is een hele zware (gietijzeren) kom die je in de oven (of op open vuur) plaatst. Je creëert als het ware een oven in je oven.
Laat hiervoor je deegje bij de 2de rijs op een plek rijzen met een beetje bloem eronder. Zo kan je het nog makkelijk vastnemen wanneer het in de oven mag.
Je laat de zware kom mee voorverwarmen (dus leeg) in de oven. Als het kan zonder het handvat van de kom.
Wanneer het deegje verdubbeld is plaats je het , na insnijden, op de binnenkant van het deksel van de kom. je bestrooit het eerst met wat bloem. Ja je leest het goed, op het deksel. Je draait dus het deksel om (als je kan vijs je het handvat eraf, voor je het in de oven plaats bij het voorverwarmen, dan heb je een plat deksel). Wees hiermee voorzichtig want de pot is super heet!
Plaats nu de kom als deksel over je brood. Vervolgens plaats je alles in de oven.
Na 10 min op 250°C haal je de kom van je brood en laat het verder bakken op 200°C voor nog 25 min, zet je de oven op een kier met de houten lepel er tussen voor nog 5 min. Laat het brood afkoelen op een rooster.
Het lijkt ingewikkeld maar het loont zeker de moeite!
Smakelijk! Geniet van de gezelligheid die de geur met zich meebrengt!
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.