Undra Voedselbossen en tuinen
Undra Voedselbossen en tuinen
  • Startpagina
  • Informatie en prijzen
  • Undratuinen
  • DIY Hulp
  • Over Undra
  • Ook dat nog!
    • Undrakeuken
    • Event/snoeikalender
  • Meer
    • Startpagina
    • Informatie en prijzen
    • Undratuinen
    • DIY Hulp
    • Over Undra
    • Ook dat nog!
      • Undrakeuken
      • Event/snoeikalender

  • Startpagina
  • Informatie en prijzen
  • Undratuinen
  • DIY Hulp
  • Over Undra
  • Ook dat nog!
    • Undrakeuken
    • Event/snoeikalender

Druivenbladeren inleggen

Ingrediënten

Jonge frisgroene druivenbladeren, ook wel wijngaardbladeren genaamd

Water

Zout


Kom

Glazen pot

Werkwijze

Een druivelaar, een fantastische voedselbosplant! Je kan niet alleen de druiven eten maar ook de bladeren.


Ooit al dolmades of gevulde wijngaardbladeren zelf gemaakt? Ik vind ze heerlijk!


Om dolmades te maken heb je ingelegde druivenbladeren nodig. 

Ipv ingelegde wijngaardbladeren te kopen, kan je ze makkelijk zelf maken.


Druivenlaars moet je vaak snoeien (winter en zomer) en ipv met de (frisgroene jonge)bladeren te mulch of ze op de compost te gooien, maak ze in! Later kan je ze dan naar wens gebruiken om dolmades te maken of ze te vullen met  een andere, eigen creatieve, vulling.


  • Pluk een aantal druivenbladeren, maak ze schoon
  • Leg ze in een kom/pot
  • Meng 2 eetlepels zout per liter water en giet deze zoutoplossing over de druivenbladeren
  • Laat een uurtje rusten
  • Vervolgens neem je al de bladeren uit de zoutoplossing en draai ze samen tot 1 pakketje. Je kan ook meerdere pakketjes maken.
  • Plaats de rolletjes druivenbladeren in een glazen bokaal en giet er de zoutoplossing over. Zorg wel dat de rolletjes volledig onder (zout)water staan.
  • Sluit de bokaal
  • Laat gedurende een 10 tal dagen fermenteren op kamertemperatuur. 
  • Plaats je de bokaal in de koelkast om het fermentatieproces te laten stoppen (of toch zo goed als te laten stoppen)
  • Spoel de bladeren voor gebruik onder koud water.


Tip:

Wil je zachtere en iets zuurdere bladeren, dan kan je het fermentatieproces nog eventjes verder laten doorlopen. Wist je dat een fermentatieproces sneller verloopt bij hogere temperaturen dan bij lagere, dus in de zomer zullen de druivenbladeren/wijngaardbladeren sneller klaar zijn dan in de winter.

 

Terug

Copyright © 2025 Undra - Alle rechten voorbehouden

  • Privacybeleid

Ondersteund door

Deze website maakt gebruik van cookies.

We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.

AfwijzenAccepteren