voorzie heel veel rijpe tomaten of kerstomaatjes
zout
oregano en/of rozemarijn
proper glazen bokaaltje
Was de tomaten.
Snijd de kerstomaten overlangs en leg ze in een kom. Heb je ook gewone rijpe tomaten dan snijd je deze ook zo in stukken dat ze allemaal even groot zijn (eventueel even groot dan de kerstomaten). Hoe kleiner de stukken, hoe sneller ze gedroogd raken, maar snijd ze niet te klein want gedroogd schiet er niet de helft over van je tomatenblokjes.
Sprenkel zout, oregano en/of rozemarijn over de tomaten. Meng alles goed met een lepel of probeer het eens met je propere handen, dat voelt heerlijk.
Neem een bakplaat met daarop een bakpapier of bakmatje.
Leg de tomatenstukjes vervolgens op de plaat, met de gesneden kant naar boven.
Plaats de bakplaat in de oven op 50°C (met een houten lepel tussen de ovendeur zodat de waterdamp uit de oven kan ontsnappen), in de voedseldroger of in de zon (voor zongedroogde tomaatjes)
Wanneer ze de droogte hebben die jij wenst, haal je ze uit de oven. Reken toch op een tien tot 12 uur drogen (soms langer).
Vul vervolgens het bokaaltje met de gedroogde tomaatjes en vul verder aan met olie. Plaats deze vervolgens in de frigo of verwerk in andere gerechten.
Tips en belangrijke weetjes!
- Wanneer je de gedroogde tomaatjes snel zal verwerken, kan je ook look toevoegen aan de
olie of look persen over de tomatenstukjes op het moment dat je de kruiden toevoegt.
Look op olie kan botulisme veroorzaken na enige tijd! Dus opgepast hiermee, niet te lang
bewaren dan!
- Tomaten die waterig zijn of die niet echt rijp zijn, worden zwart wanneer ze gedroogd worden.
Heerlijk zijn deze! Halfgedroogde tomaatjes dragen mijn voorkeur.
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.