
2 kg tomaten (of meer)
vetstof
peper
zout
Neem een grote kookpot en voeg een bodempje vetstof toe.
Snijd de tomaten in stukken en breng aan de kook. Je zal zien dat de tomaten heel wat vocht loslaten. Laat de tomaten gedurende 30 min goed koken en garen.
Zeef de tomaten door een passevite of roerzeef ze, over een kom.
Breng de gezeefde passata terug over in je kookpot en laat goed inkoken tot de gewenste dikte. Dat kan echt eventjes duren, dus heb geduld.
Breng de hete passata over in gesteriliseerde bokalen of flessen.
Tip : je kan al wat kruiden met peper en zout maar pas hiermee op. Dit is de basis voor sauzen. Tis pas wanneer je een saus maakt, en je deze passata hiervoor gebruikt, dat je de kruiding toevoegt voor het bewuste gerecht dan. Voor bvb moussaka zal je anders kruiden dan voor bvb spaghettisaus.
Tomaten uit de eetbare tuin... Zo lekker zoet!