witte kool (spitskool/rode kool)
zout (per kilogram kool 15g zout)
kruiden indien gewenst (jeneverbessen/zwarte peperkorrels/mosterdzaad)
mandoline of groot scherp mes
zuurkool pot of weckpot
verzwaarstenen (propere keien of glazen dekseltjes van weckpotten) Gebruik nooit ijzeren dekseltjes!
Verwijder de buitenste, dorre, bladeren. Bewaar 1 a 2 grote frisse bladeren.
Versnipper de witte kool met een mandoline, op het harde hart na.
Doe de snipper in een kom. Bestrooi overvloedig met zout en kneed het zout in de kool.
Je zal zien dat het zout sap onttrekt uit de kool. Laat de kom met kool een half uurtje staan, er zal nog meer sap onttrokken worden, dat willen we!
Neem een weckbokaal of zuurkool pot.
Vul deze met de kool.
Doe dit in laagjes en druk telkens goed aan. Het is de bedoeling om zo weinig mogelijk lucht in de pot, tussen de koolsliertjes, te hebben. Wanneer de pot gevuld is met kool en al wat sap, dat vrij komt door aan te duwen, leg je het grote koolblad er bovenop. Dit zal er voor zorgen dat "alle" sliertjes beneden blijven.
Leg nu de verzwaarstenen op het blad en vul vervolgens de pot verder aan met het resterende sap.
Bedoeling is dat melkzuurbacteriën in afwezigheid van zuurstof de suikers omzetten bij kamertemperatuur. Hierdoor ontstaan bubbels CO2. Je zal je dus de pot af en toe eventjes zachtjes moeten openen, "laten boeren".
Bij een zuurkool pot hoeft het "boeren" niet . Hierbij kan het koolzuur weg via het waterslot (vergeet de gleuf bovenaan de pot dus niet te vullen met water en kijk af en toe of er nog water in zit want dit verdampt). Je kan soms "gebubbel" horen!
Laat nu de kool een drietal weken op kamertemperatuur fermenteren, tot zuurkool, en plaats hem dan op een koele plek (gang/kelder/frigo/...) om de fermentatie zo goed als stop te zetten.
Spoel je zuurkool eventjes af onder water, voor je hem eet. Het kan te zout zijn anders.
Tips
- Je kan beetje bij beetje zuurkool uit de pot halen om te eten en dan terug het blad en de
verzwaarstenen erop leggen.
- spitskool, rode kool, enz... zijn ook heel lekker om te fermenteren
- zuurkool is ook heel lekker rauw
- wanneer je zuurkool op is, kan je van het oude vocht, gebruiken in de nieuwe batch zuurkool, dan start het fermentatieproces sneller
- gebruik steeds dezelfde potten om te fermenteren. Er zijn nl al heel veel melkzuurbacteriën achter gebleven en dus aanwezig, dat helpt het opstartproces.
Veel fermentatie plezier en smullen maar!
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.